Hvad har eukalyptus og fashion til fælles?

Det perfekte fald
Jeg foretrækker at arbejde med rene kvaliteter, som kan give det lille ekstra til mine kollektioner i Kjær København. En af de kvaliteter, som er blevet taget rigtig godt imod på vores første kollektion er Tenzel. Men hvad er Tenzel?

Tenzel er ca. 8.000 år yngre end silke og blev skabt i 1990erne. I modeverden, er Tenzel (Tencel, Lyocell mv. - ja, kært barn har mange navne) kendt for sit flotte fald og et luksuriøst og raffineret udseende – men hvad der er endnu vigtigere er faktisk, at denne type tekstil er blevet en milepæl i udviklingen af miljøvenlige og bæredygtige tekstiler. Derudover kan Tenzel med fordel f.eks. blandes med uld, således at Tenzel giver blødheden og faldet, og ulden giver glans, smidighed og varme.

Tenzel er et menneskeskabt materiale, som er en fiberblanding af bøgetræer og eukalyptus.  Råmaterialet af Tenzel er Lyocell-fiber. Fibrene stammer fra naturen, men fremstilles kunstigt ved hjælp af moderne teknologi. Eukalyptustræet er et hurtigt voksende træ, der ikke kræver kunstvanding og giver et stort udbytte. Træet kan dyrkes i områder, hvor der ellers er svært at dyrke noget, og hvor hverken fødevarer eller bomuld kan vokse.

  

I produktionen blades flisen fra træerne med vand og aminoxid, som sammen opløser flisen og danner træfibermassen. Massen omdannes derefter til en fiberform via ekstrudering. Man kan genbruge næsten 100% af de brugte kemikalier og det brugte vand. Det betyder, at vi sparer på jordens vandressourcer, mens kemikalieforbruget holdes på et minimum.

Der er mange fordele ved dette materiale ud over de miljøvenlige. Fibrene har den fordel, at de er glatte som silke, tøjet kan virke afkølende og absorberer fugt, som hurtigt fordamper. Denne egenskab gør, at kroppen kan bevare en jævn temperatur og gør stoffet utroligt behageligt at have tæt på kroppen. 

Stine

Skriv en kommentar