Vaskeguide: Sådan passer du på dit nye tøj

Nyt tøj giver en helt særlig fornemmelse, og vil man bevare den bedst muligt og give sit tøj forlænget levetid, bør man sikre at man vasker det korrekt. Her guider jeg dig til, hvordan du bedst muligt behandler dit tøj. Fx tror min mand og svoger kun, at der findes to vaskeprogrammer, 40 og 60 grader. Selvom vi hos Kjær København har fokus på gode kvaliteter og rene produkter, som fx silke, Tenzel, hør eller bomuld, skal tøjet ”håndteres” rigtigt.

Vask kun, når det er nødvendigt
Der er ingen grund til at vaske tøjet hver eneste gang, du har haft det på - medmindre tøjet lugter grimt eller er blevet plettet. Luft i stedet tøjet et par timer, og vask det, når det er nødvendigt.

Selv vasker jeg dog altid nyt tøj før brug – bare for at være sikker på, at der ikke sidder rester af kemikalier i tøjet.

Undgå håndvask
Mange tror, at håndvask er den mest skånsomme måde at vaske tøjet på, men de fleste, der håndvasker, sørger ikke for at få vaskemidlet ordentligt opløst i vandet. Der vil derfor ligge en masse små koncentrerede enheder af vaskemiddel i vandet, som risikerer at ødelægge farverne i tøjet.

Hvis du alligevel foretrækker håndvasken, skal du sørge for at opløse sæben ordentligt, inden du vasker - og så bør du undgå at lade tøjet ligge i blød i vandet. 

Vælg det rigtige vaskeprogram
En overfyldt vaskemaskine skåner muligvis miljøet, men det er ikke hensigtsmæssigt for dit tøj. Og når det kommer til vaskeprogrammer, veksler de fleste mellem to: 30 og 60 grader.

Jeg anbefaler altid at vaske tøjet nøje efter anvisningen, og derfor er det vigtigt at sætte sig ind i vaskesymbolerne. De forklarer nemlig helt specifikt, hvad tøjet kan tåle.

Her kan du se, hvad de forskellige vaskesymboler betyder:

30 grader

Tallet i vaskebaljen viser, hvor mange grader tøjet skal vaskes på.

Håndvaskes

Tøjet må kun håndvaskes.

Tøjet må ikke vaskes

Tøjet må ikke vaskes. 

Én streg under vaskebaljen

Én streg under vaskebaljen betyder, at tøjet skal vaskes på et skåneprogram, hvor der bruges mere vand, mindre fyldning (max 2 kg) og færre tromlebevægelser.

To streger under vaskebaljen

To streger under vaskebaljen betyder, at tøjet skal vaskes på et ekstra skånsomt program - eksempelvis et uldvaskeprogram, hvor tromlen ikke kører rundt og med en lille fyldning.

Vælg den rigtige sæbe
Brug et anerkendt vaskemiddel - og gerne et miljømærket middel, da de ofte er testet for effektivitet og farvebelastning. Skyllemiddel er både unødvendigt og miljøbelastende, og har kun en positiv betydning for syntetiske varer. Så undlad generelt at bruge skyllemiddel.

Vær varsom med effekter
Har tøjet detaljer i form af lynlåse, nitter eller lignende, kan det være en god idé at putte det i en vaskepose, så effekterne hverken skader maskine eller andet i vasken.

Husk tørring afhænger af tekstil
Det er vigtigt at glatte tøjet ud i dets oprindelige form inden tørring for at fastholde formen.

Generelt kan tekstiler risikere at ændre dimension (fx krympe) efter vask og tørring samt rensning. Normalt forventer man, at tøj der tørretumbles efter vask vil ændre form.

Hvis tøjet derimod vaskes og hængetørres, vil det være længere tid om at ændre form. Man kan desuden minimere en krympning væsentligt ved at strække beklædningen i facon før tørring.

Vil du være sikker på, hvad dit tøj kan tåle og ikke tåle, kan du igen tjekke vaskeanvisningen:

Én prik i en cirkel i en firkant

Én prik i en cirkel i en firkant betyder, at tøjet kan tørretumbles ved lav temperatur. Er der to prikker i cirklen, kan tøjet tumbles ved høj temperatur.

Er der kryds over tørretumblings-symbolet?

Er der kryds over tørretumblings-symbolet, tåler tøjet ikke tumbling.

 Dryptørre

De tre lodrette streger indikerer, at tøjet skal dryptørre.

Liggetørre

Den vandrette streg indikerer, at tøjet skal liggetørre.

Tørresnor

Tørresnoren i ikonet viser, at tøjet skal hænges op under tørringen.

Skyggen

De to diagonale streger i venstre hjørne viser, at tøjet skal tørre i skyggen.

 

Strygning hjælper
Med et strygejern kan man delvist få genoprettet tøjets pæne overflade - især dampstrygejern er gode til dette.

Strygning/dampning gør stoffet blankt og pænt på overfladen og kan til en vis grad skjule begyndende pilling. Sørg blot for at stryge tøjet, inden det bliver helt tørt.

Derudover skal du være opmærksom på de symboler, der anviser, hvordan du stryger tøjet:

Prikken i strygejernet

Prikken i strygejernet angiver, hvor varmt strygejernet må være. Én prik betyder, at strygejernet ikke må komme op over 110 grader, mens to prikker tillader strygning på op til 150 grader. Tre prikker giver mulighed for strygning op til 200 grader.

Tåler ikke strygning

Et strygejern med et kryds henover betyder, at tøjet ikke tåler strygning.

 

Håber at dette giver lidt ekstra liv til dit yndlingstøj og tak fordi du læste med.

 

Venligst

Stine

 

Kilde: TEKO

 

 

Skriv en kommentar